Ny trend: Nu skal du lave dit eget smør

En af de helt store madtrends, der er oppe i tiden lige nu, er, at du skal lave din mad fra bunden - gerne så enkel og naturlig som mulig. Og hvorfor ikke starte med smørret, som er en vigtig ingrediens i så mange retter? Det fortæller madblogger Julie Bruun, der har fingeren på pulsen herhjemme. For det helt rigtige og hjemmekærnede smør sætter prikken over i'et på varme sommeraftenener og pifter både nye kartofler, grøntsager, fisk, kager og friskbagt brød op på en uforglemmelig og unik måde.

Smør er en af de råvarer, som altid har været der, og danskernes holdning til og brug af smør går op og ned med tidens trends. Der er dog ingen tvivl om, at for rigtig mange danskere er smørret den vigtige ingrediens eller det ekstra krydderi, der gør forskellen.

"VI oplever lige nu en tendens, hvor flere – inklusiv mig selv – gerne vil lave mad fra bunden bestående af rene råvarer, så de ved, hvad de putter i maden og i munden. Smør er et godt eksempel på en naturlig råvare, der kun er tilført salt, og derfor er det en oplagt ingrediens i madlavningen, der kan anvendes på uendelig mange måder. Og så er det jo også et plus, at smørret giver maden både ekstra smag og fylde", fortæller Julie Bruun, der står bag madbloggen af samme navn.

Unik råvare på fem minutter

En af de store udfordringer ved at lave mad fra bunden er for mange, at man ofte mangler inspiration eller viden om råvarer. Og hvad mange måske ikke ved, så er smørret både nemt at kærne selv eller forandre ved at tilsætte forskellige smage og dermed gøre til sin egen.

"Det var først for nyligt, at jeg begyndte at kærne mit eget smør – jeg vidste faktisk ikke, at det var så enkelt. Så mit råd er: bare kom i gang – det tager under fem minutter, og så har du skabt dit helt eget hjemmekærnet smør Og orker du ikke det, så start med at lave din favorit krydderblanding eller nøddemix, som du kan tilsætte det indkøbte smør", siger Julie Bruun. 

Få inspiration til sommerretter med naturligt smør

Julie Bruun laver som oftest mad, der består af naturlige råvarer. Herunder giver hun sine bud på opskrifter, der kan inspirere idéforladte danskere til at lave sommermad og lækre kager fra helt fra bunden – endda også smørret.

Guide til, hvordan du kærner dit eget smør

Ingredienser til 450 g færdigt smør

1 liter piskefløde
1 dl kærnemælk
1 tsk salt

Kom piskefløde og kærnemælk i en røremaskine eller i en skål, hvor der bruges en elpisker – pisk de to ting sammen ind til der dannes smør – og væske og smør skilles i to.

Tag smørret fra og pres den fri fra væsken. Hæld blot væsken ud.

Gnid saltet ind i smørret og stil det på køl.

Nedenfor følger opskrifter på grillede majskolber med paprika- og hvidløgssmør, grillet laks med citron- og persillesmør, chokoladekage med appelsinsmør og kanelsneglekage med dadel-smør-kanel fyld.

For yderligere information, kontakt venligst: 
Jesper Skovlund, PR Manager, Arla Danmark, jesper.skovlund@arlafoods.dk, 89 38 18 96

Vis alle artikler